Hatha inseamna "hotarat" sau "puternic". Hatha Yoga se refera la un set de exercitii fizice (cunoscut sub numele de asane sau posturi), și exercitii de respiratie (pranayana), concepute in asa fel incat sistemul muscular, circulator, nervos, endocrin si respirator sa ajunga la o justa functionare. Astfel se stabileste homeostaza, (echilibrul perfect al organismului.)

Separand cuvantul hatha, intr-o traducere mai traditionalista, "ha" inseamna soare si "tha" inseamna luna. Acest lucru se refera la aspectul masculin(activ, cald, soare) si cel feminin (receptiv, rece, luna), regasite fiecare in orice organism uman. Hatha Yoga este o modalitate de a crea echilibru și de a uni contrariile. In corpurile noastre fizice se dezvolta un echilibru intre putere si flexibilitate. Invatam astfel sa ne dozam efortul, sa ne relaxam in fiecare postura(asana), astfel incat atentia sa fie dirijata catre interior, catre autocunoastere.

Cu toate beneficiile de sanatate fizica si mentala, spre deosebire de stretching sau de fitness, yoga este mai mult decat doar poziții fizice. Este un instrument puternic de auto-transformare. Conectarea intre minte, trup și respiratie ne ajuta sa ne indreptam atentia spre constientizarea prezentului. Practica yoga are drept scop depasirea limitelor corpului. Hatha Yoga ne arata ca scopul vieții fiecarui individ este de a urma calatoria interioara a sufletului. Yoga ofera atat scopul, cat și mijloacele de a ajunge acolo.