Muay Thai sau boxul thailandez, sport national thailandez, este un stil de lupta derivat din artele martiale traditionale thailandeze care implica folosirea pumnilor, picioarelor, coatelor si genunchilor, de aceea este cunoscut in tara natala ca si arta celor 8 arme. Este permisa si continuarea luptei in clinch, proiectarea oponentului sau fixarea pentru lovituri de cot sau genunchi.

In paralel cu lupta fara arme, In Thailanda se studiaza Krabbi Krabbong - arta luptei cu arme albe, derivata din armele traditionale utilizate in Evul Mediu, precum si multe discipline conexe - tehnica proiectiilor, procedeelor articulare si luptei la sol, masaj, medicina luptatorilor, tehnici de meditatie, sportul avand dintotdeauna o conotatie religioasa si rituala in tara de origine.

Muay Thai modern limiteaza proiectiile - si anume luptatorii nu au permisiunea de a trimite adversarul la sol decat intr-un numar foarte mic de situatii si cu un numar foarte limitat de procedee, iar lupta nu continua la sol. Sunt interzise de asemenea procedeele apartinand de sfera "trante - lupte libere - judo", adica sugrumari, procedee articulare sau lovirea adversarului la sol ca in formele de lupta mixta gen "Mixed Martial Arts". Muay Thai este deci un sport de lupta "stand-up" adica unde se practica numai schimbul de lovituri in picioare, fiind insa aproape cel mai permisiv si dur dintre artele martiale de contact existente.

Meciurile in Thailanda au numai regim profesionist, notiunea de "amator" fiind practic o inventie recenta de origine europeana. Profesionistii lupta 5 reprize de 3 minute, cu pauze de un minut si jumatate. In regim amator (mai mult In Europa si pe scena internationala) sunt clase cu aceeasi semnificatie ca in fotbal - si anume, clasa "C" (similara Intrutotul diviziei C), lupta in formatul a 3 reprize de 2 minute, clasa B (de tranzitie la profesionisti) - 5 reprize a 2 minute, iar meciurile profesioniste propriu-zise sunt considerate "clasa A" - similara din nou diviziei cu acelasi nume. In clasa C, loviturile de genunchi sunt uneori limitate ca tinta sau ca numar, iar cele de cot sunt interzise si in clasa B si In majoritatea meciurilor de clasa A din afara Thailandei, datorita frecventei mari a accidentelor induse de lovituri de cot.

WMC (World Muay Thai Council) este la ora actuala organizatia principala, agreeata de guvernul thailandez, care supervizeaza meciurile profesioniste internationale de clasa A. Organizatiile de amatori au un statut mai putin clar, comunicate recente indicand ca autoritatile au agreeat functionarea unui corp mediator intre organizatiile internationale pentru disciplina de amatori, pentru a pune capat unor dispute destul de lungi privind legitimitatea sanctionarii Muay Thai de amatori. In formatul de amatori, protectiile sunt extensiv folosite si anume se folosesc casti, pieptare, protectii pentru tibie.