Antrenamentul functional este o metoda probata de-a lungul timpului de specialisti in pregatirea sau reabilitarea sportivilor de performanta, a astronautilor sau a trupelor speciale care, in functie de cerintele bransei, au trebuit sa dezvolte aptitudini si calitati specifice.

Exercitiile antrenamentului functional vizeaza o gama foarte mare de muschi (inclusiv cei interni si de lagatura) spre deosebire de bodybuilding, care izoleaza sau limiteaza miscarile. Acest lucru va ofera un mai bun echilibru muscular si stabilitate, scazand totodata sansa accidentarilor. Prin antrenamentul functional se ajunge la un corp suplu, tonifiat si definit, prin multitudinea de planuri si unghiuri utilizate la fiecare exercitiu.

Nici factorul "fun" nu este de neglijat, avand in vedere complexitatea si diversitatea exercitiilor executate in mai multe planuri, integrand si mentalul in antrenament prin folosirea unei varietati de instrumente fuctionale: mingi medicinale, suspensii (TRX, inele de gimnastica), tuburi de cauciuc (VIPR), saci bulgaresti, franghii, panouri de catarare, gantere, haltere, obstacole, corzi, Kettlebells, etc. Antrenamentul functional este adecvat pentru oricine, de la incepatori la atleti, tineri, varstnici, fiind adaptabil scopului urmarit de fiecare.